Puan Hayati

Thursday, December 16, 2010

Selidik Makanan Anda Hari Ini !!..... Halal ????



Ini adalah ringkasan dari nota sahabat kita, untuk mencari yang halal.
Anda Pernah makan Babi @ khinzir ?????

Mungkin kita ada memakannya cuma tak perasan atau tanpa kita sedari...........
Sahabat menghantar email dan menceritakan beberapa peristiwa yang boleh dijadikan panduan kita seharian .

kes pertama.1.
kawan dia ni tiap-tiap malam lepas sahaja habis kerja dia mesti makan di gerai dimana Tokeh nya Cina dan pekerja nya Indon.Dia suka sangat makan mee kari.

Pada satu malam dia balik lambat, oleh kerana nak makan dia pergi juga ke gerai itu. Nasib baik tokey tu reserved untuk dia . Sambil makan, Tokeh tu pun mencuci periuk belanga nya. Waktu dia nak membasuh tangan,nampak lah tulang yang keluar dari periuk yang di basuh nya .

Dia bertanya."Eh Tokeh, pakai tulang ke masak kari, you kata tak makan daging. ?" “ooo “ jawabnya….”Ini bukan lembu, ini pork maa baru sedap sikit masak kari, tak taruk tak sedap maa."

…..Uuweeek dia pun muntah keluar semua isi perutnya……dan katanya rasa nak minum air tanah je …… nak samak peruk dia. Nak buat macam mana…..?????.Sudah menjadi darah daging. ……awas.

Isu babi ( klik pada gambar untuk lihat lebih jelas);
kes kedua.2.
Cerita seorang kawan berdasarkan pengalamannya dalam industri memproses makanan, boleh dikatakan semua product dari oversea yg bertanda halal sebenarnya tidak halal.

Bagi mereka haram itu pork iaitu daging babi manakala pork product yg lain seperti lard (minyak babi), pork fat(lemak babi), ham(ini asal nama hamburger) dan bacon (hirisan nipis daging babi yang biasa serve during breakfast), pork instestine(perut babi) dll tidak mengapa pada /bagi seorang Muslim.

Dia yang pernah bekerja di Hotel KL, di situ terdapat satu BUTCHER Dept.....
1. Semua jenis sausage menggunakan pork casing. Pork casing adalah saluran usus yg digunakan sebagai kulit sausage. Semua ingredients untuk sausage diblend bersama pork fat untuk membuat sausage itu firm dan tak mudah break. Jadi kalau sausage itu Chicken or beef still contain pork. Daging ayam dan lembu tak cukup lemak untuk membentuk apa-apa shape. Jika sebarang proses tidak menggunakan lemak babi, ia senang pecah

2. Pork fat juga digunakan dalam proses membuat turkey roll,chicken roll, meatloft, pastrami dan salami. Benda ini semua boleh didapati di supermarket dan digunakan secara meluas sebagai toping PIZZA.

3. Bagi sesiapa yg suka makan buffet.. cold cuts yg disusun lawa-lawa pada buffet table seperti Terrine dan Pate pun ada lemak babi.

Kepada sesiapa penggemar sosej @ frankfurter ( daging hot-dog ).Kajian yang dibuat oleh Persatuan Pelajar - Pelajar Islam Se Malaysia mendapati kebanyakan sosej yang diimport adalah tidak halal begitu juga yang diedarkan oleh syarikat tempatan sekiranya mereka mendapat bekalan dari luar Negara.



kes ketiga.3.

Seorang kawan telah menceritakan yang bapanya adalah seorang pekerja TNB di bahagian pembaik pulih bekalan elektrik. Pada satu hari bapanya bertugas membetulkan bekalan elektrik di kawasan Jenjarum Banting. Semasa pekerja-pekerja lain sedang melakukan kerja-kerja pembaikan pulih bekalan, beliau telah merayau-rayau di kawasan sekitar.

(Setiap pekerja pembaiki pulih bekalan TNB mempunyai kebenaran memasuki kawasan yang melibatkan penggunaan elektrik),secara tidak sengaja beliau telah memasuki sebuah kilang memproses makanan,dilihatnya daging-daging ayam berlonggok-longgok bersebelahan dengan daging babi yang berlonggok-longgok .Rupa-rupanya kilang tersebut membuat burger dimana daging ayam dan daging babi dicampur dan digaul bersama untuk dijadikan burger.Beliau telah bertanya kepada tokeh tersebut mengapa dicampurkan daging babi dengan daging ayam!

Tokeh tersebut memberitahu kalau tidak dicampur burger yang hendak dibuat susah untuk melekat dan dibentuk. Katanya , burger ini tidak dijual terus kepada orang Melayu. Tapi jika mana-mana supplier yang tak cukup stok akan ambil burger daripada kilang tersebut.

“ Lu ingat itu supplier cukup ka untuk supply satu Malaysia” (Tak tahu supplier mana yang ambil dari dia). Tokeh tersebut siap berkata "SIAPA KATA MELAYU TAK MAKAN BABI", menyirap darah bapanya .

Balik tu dia buat aduan di JAIS. Bila JAIS buat serbuan tak ada apa-apa yang jumpa,kilang tersebut pun takde. Mungkin dah pindah bila menyedari ada orang dah tahu aktiviti beliau.

Siapa yang suka makan burger tu berhati-hatilah mungkin ada yang bercampur dengan daging babi.Bila kes JE timbul, rupanya berjuta-juta babi ada di Malaysia. Purata satu hari babi dikeluarkan dari ladang ternakan beratus ribu. Yang peliknya takan beratus ribu babi ini dimakan oleh orang Cina saja. Mungkin sebahagian darinya dibuat bahan makanan yang lain, lepas tu bagi orang Melayu makan. Yang peliknya lagi kebanyakan yang jual burger tu orang Melayu.


kes keempat.4.

Seorang Chef memberitahu pengalamannya, di dalam restoran hotel 5 bintang yang menghidangkan buffet.Terdapat 5 bahagian dapur masakan ,diantara nya Masakan Melayu, Masakan Barat, Masakan Cina....Setiap dapur diketuai seorang Chef yang dipanggil Eksekutif Chef.Setiap dapur akan memasak makanan tertentu untuk buffet tersebut. Resepi makanan yang dimasak daripada setiap dapur adalah hak mutlak Eksekutif Chef, tiada orang lain berhak memberi komen tentang resipi yang telah ditetapkan.

Eksekutif Chef ini terdiri daripada orang yang pakar dan ahli di dalam masakannya untuk menjaga kualiti makanan yang dihasilkan. Sekiranya Dapur Masakan Melayu tentulah eksekutif Chefnya adalah seorang Melayu. Sekiranya western maka pakarnya tentulah orang dari luar negara, begitu juga masakan cina dan lain- lain.

Sesetengah Chef yang mungkin berasal dari luar negara mempunyai cara memasak mereka yang tersendiri. Jika mereka sudah biasa meletakkan arak di dalam makanan di luar negara, mereka pasti akan meletakkan Arak ketika memasak di dapur sini.
Beliau melihat bagaimana arak dituang di dalam sup bawang (onion soup) yang dimasak

Menurut chef tersebut,terdapat dua mesin pengisar daging di dapur tempat beliau bekerja. Satu bertulis "PORK" pada papan tanda berdekatan dan satu lagi bertulis "NON-PORK". Tapi dia amat kecut perut.. bila semua orang seperti tak nampak (atau buat-buat tak nampak) sahaja papan tanda itu... Kejap yang pork dimasukkan ke mesin yang ini, sekejap yang di sana ... sehinggakan, beliau terpaksa mengangkat tanah dan air untuk mencuci mesin tersebut setiap kali habis bertugas.

Sesetengah hotel mengasingkan pinggan yang digunakan untuk menghidangkan khinzir di satu tempat yang berasingan untuk dicuci. Ini adalah kerana, pencuci pinggan dahulunya adalah di kalangan orang Islam. Tetapi sekarang, pencuci pinggan adalah di kalangan orang Myanmar dan Bangladesh . Mereka bukannya tahu pinggan mana yang ada khinzir ataupun tidak. Untuk memudahkan kerja, semuanya dicampurkan sekali. Habis semuanya....

Chef itu juga ada bercerita tentang kek-kek yang dihidangkan yang mempunyai arak, contohnya tiramisu. Banyak juga dessert dan kek yang tidak halal dihidangkan.Bagaimana ingin mengetahui kek yang kita makan mengandungi bahan tersebut ?. Apabila kek yang ada wain, rasanya seakan-akan masam sedikit.

Adakalanya, daging yang di grill, ayam-ayam atau makanan yang dibakar adalah halal. Begitu juga dengan makanan laut. Namun, Chef menasihatkan agar lebih berhati-hati dengan pelbagai sos atau pencicah yang disediakan bersama kerana ia dikhuatiri tidak halal. Sekiranya beliau melihat orang Islam mendekati makanan-makanan yang tidak halal, maka dia akan mendekati mereka dan berbisik "Encik, makanan ni tidak halal..." Jadi nasiblah kepada para pelanggan Islam yang lain sekiranya tidak sengaja menikmati makanan yang haram

Kicap Cap Gajah dan Cap Sotong digunakan di dalam masakan Tom Yam dan masakan lain oleh kebanyakan tukang masak dari Selatan Thai.Kedua-dua kicap itu mempunyai bahan diperbuat dari babi sebagai pelemak




Kicap kipas udang pemiliknya adalah orang Melayu tetapi Kicap Tamin manis telah dijual kepada pengusaha Cina.Masaalah lagi bila ada saja yang ingin meniru......GAMBAR menunjukkan kicap Cap Kipas Udang tiruan (kiri) yang mempunyai penutup plastik berlubang (dalam bulatan) berbanding kicap asli.Berhati-hati


Terkenang masaalah remaja dizaman ini begitu sukar dikawal ,berkemungkinan dari kesilapan kita sendiri sebagai ibu bapa yang membawa rezeki kerumah.Beritahu kepada yang lain . Semoga kita sentiasa berwaspada.…....

Wednesday, December 15, 2010

Inilah Punca Anak Sukar Di Didik...


10 Ramuan Berbahaya Dalam Mi Segera .
Sedarkah anda mi segera mengandungi bahan berikut dalam ramuannya. Anda turut mengambilnya bersama dengan mi segera anda.
1.Kalsium Sulfat: Kapur Paris.

2.Asid Tartarik: Bahan kimia yang digunakan dalam julap dan untuk memutihkan cermin. Lebih beracun berbanding 100% alkohol tulen.

3.Kalsium Oksida: Digunakan rawatan sisa buangan dan dalam racun serangga.

4.Tertiary Butylhydroxyquinone (TBHQ): Produk berasaskan petroleum; satu bentuk butane (cecair dalam pemetik api)
.
5.BHT: Risiko karsinogen dan kesan berbahaya kepada ginjal.

6.Propyl Gallate: Satu xenoestrogen (sebatian seperti hormon). Boleh memberikan kesan sampingan kepada pembiakan, perkembangan janin yang sihat dan menghalang pengeluaran sperma

7.Pentasodium triphosphate: Bahan pencuci paling berkuasa (sering digunakan dalam bahan cuci), bahan samak untuk kulit; juga digunakan dalam pengeluaran kertas, penapisan petroleum, aplikasi lombong dan rawatan air.

8.Propylene Glycol: Pelarut sintetik yang dianggap racun neurologi. Digunakan untuk pembuatan bahan pendingin, antibeku automotif, cecair yang berfungsi dalam tekanan hidraulik dan sebagainya. Jumlah berlebihan yang diambil boleh membawa kepada kerosakan buah pinggang.

9.Polydimethylsiloxane: Digunakan dalam kanta sentuh, syampu (untuk menjadikan rambut berkilat dan licin), minyak pelincir dan jubin tahan panas.

10.Pewarna tiruan (contohnya: Sunset Yellow FCF dan Tartrazine): Menyumbang kepada hiperaktiviti dalam kalangan kanak-kanak; mungkin turut menyumbang kepada gangguan visual dan pembelajaran, kerosakan saraf; mungkin menjadi penyebab kanser.

sumber ; Utusan Pengguna.(CAP)

Dibawah ini pula Risalah Yang Diedarkan Oleh Dr. Rasheed Mos, Universiti Malaya KL,Persatuan Pengguna Malaysia, Majlis Agama Islam Malaysia & Jabatan Kastam Malaysia,Kajian Telah Dibuat Oleh Mahasiswa UTM, UUM, USM,UM,UKM,& CAP.


Di antara Senarai Barang Yang Mengandungi Lemak Babi,Kulit Babi, Uri & Binatang Yang Tidak Halal:
1, Minyak Masak Lam Soon (Cap Helang & Buruh )
2. Black Current Jelly
3. Ajinomoto (Thai)
4. Ais Krim Harga Rm1.00 Ke Atas:Ais Krim Dalam Bekas Plastik
5. Semua Tauhu Buatan Orang Cina
6. Dairy Milk Coklat
7. Sugus Strawberry
8. Lobak Jeruk
9. Mee & Kueteow Basah (Buatan Cina)
10.Gula-Gula Fruities
11.Minyak Sapi QBB
12.Mee Rebus Tulang & Kiub Perasa Ayam
13.Coklat Cadbury/ Chewing Gum,Chocolate Products (Mars) are no longer Halal
14.Ramuan Kentucky Fried Chicken & Mc Donald
15.Pucuk, Kulit Popia, Fish Cake & Bebola Ikan Buatan Orang Cina
16.Trebo Mint Chewing Gum/ Peppermint
17.Semua Jenis Serbuk Mee Segera Terutama Maggi
18.Semua Jenis Jelly,Lady's Choice Jelly
19.Mee Kering (Sanggol)
20.Coklat Cake/Cake Mets Velber Punch
21.Tepung Kastard Lady's Choice
22.Daging Burger Import
23.Sardin, Kari Ayam Dlm Tin & Yong Taufu Buatan Orang Cina
24.Bee hon Segera Siam
25.Lychee NARCISSUS
26.Pringles Potato Chips
27. Gula-gula Fruitties

PORK CRACKLING bukan ingredient. Ia adalah perisa tambahan

Lagi Senarai Barang ,Mengandungi bahan Tidak Halal:
1, Bosset Wine Gum
2. Sabun Fab Berbuku
3. Ubat Pearl Cream Arche (Thai
4. Ubat Kurap Buatan Org Cina
5. Passer Doily Mixture
6. Semua Jenis Shampoo Kecuali Keluaran Orang Islam
7. Krim Muka Hazeline Snow
8. Keseluruhan Jenis Sheisedo
9. Semua Jenis Gincu Bibir
10. Royal Gulaman & Decart Oranges
11. Valvis Gelatin
12. Sarung Kapsul Ubat
13. Sabun Lux & Lotion Badan Buatan Malaysia, USA , & Thai
14. The gelatin used in Welch's Fruit Snacks is pork based
15. Shampoo dan facial DOVE
16. Berus Gigi Jenis 'Reach'
17. Kasut Bola Jenis 'Gold Cup'
18. Semua Sabun Mandi Yang Diimport ;Sabun Mandi Yang Berminyak

Tertulis jelas 50% halal. Haram tetap Haram

Senarai Barang Yang Mengandungi Alkohol Unsur-Unsurnya
1. Barangan Avon Keseluruhannya
2. Pewangi Ketiak Terutama Jenama Vitalis & Concord
3. Seluruh Ubat Batuk Jenis Sirap
4. Minyak Rambut Brylcream (Hijau)
5. Keseluruhan Ball Pen Dakwat Kering
6. Passer Doily Mixture
7. Tonik Bayi Grape Water, Tonik Waterberry Compound
8. Racun Serangga Jenis Spray Seperti Sheltox, Baygon & Mortin

Sushi King haram?
.
Sushi akan dicelup alkohol about 0.01% untuk tahan lama maka dah sah haram .
Sushi king mengelarkan mereka "pork free"

The range of "Narcissus" food products

Edarkan Risalah Ini Kepada Semua Saudara Islam Kita
sumber info...
http://halalguide.org/Latest_Halal_Info.html
http://consumer.org.my/
http://www.dinar-emas.com/
http://gambargambarpelik.blogspot.com/2010/03/

Jauhilah-perkara-perkara-yang-syubhah.html

"Ayam Dinding" Jual bangkai sedutan Edisi Nasional METRO: Ayam haram Oleh Mohd Jamilul Anbia Md Denin

KUALA LUMPUR: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim)
menarik balik sijil pengesahan halal yang diberikan kepada syarikat Dindings Poultry Processing Sdn Bhd berikutan proses penyembelihan ayam di kilangnya meragukan.......


BERITA TENTANG TESCO ; Untuk makluman semua


1.Ayam keluaran Perak Duck yang dijual di Tesco didapati *TIDAK HALAL* dan telah disaman RM 5 juta. Disiarkan dalam NST ms 26 dan Berita Harian.
2.Terdapat bendasing dalam coca cola yg belum dibuka.
3.Kopi Pahlawan - kopi yg dilaporkan mengandungi racun membawa maut
4.Bebola ikan yg diproses dari usus babi keluaran GSB Seafood Ent

Ihsan dari SHEIKH MOHD NAZRI BIN SHEIK ABU
PERBADANAN PUTRAJAYA.
Moga anda di berkati kerana memberi info.




Sekarang yang ada tanda HALAL Nampaknya itu tak menjamin juga.

Kerana berita tentang KILANG BIHUN BERAS INDAH SDN. BHD. ( Co. No. 365216-T) yang bertindak menipu dan mengaburi pengguna serta orang ramai dengan meletakkan tanda halal sendiri dalam tulisan jawi/rumi. kilang ini mengeluarkan jenama CAP CILI, CAP KETUPAT, CAP LANGSAT dan CAP CABAI BURUNG ia tidak pernah mendapat kelulusan logo/cop halal dari JAKIM. Malah permohonan mereka untuk sijil pengiktirafan pernah di tolak pihak Majlis Agama Islam Pulau Pinang.



Kita diajar bahawa makan McDonalds adalah bagus,.
.
namun sebenarnya McDonalds adalah makanan yang sangat tinggi MSG dan kolesterolnya dan paling banyak lemak tepu

USA merupakan pengeluar soya terbesar. sebenarnya soya dapat melemahkan kejantanan lelaki dan mengurangkan kesuburan lelaki dan perempuan. selain itu juga soya dapat meningkatkan risiko kanser payudara, kanser ovari, kanser prostat, serta melemahkan otak dan tulang sbb dalam soya ada hormon estrogen yang sama dgn estrogen pada wanita,ada phytic acd yang membuatkan penyerapan kalsium, magnesium dan zinc yang penting untuk badan kita terjejas.Secara kesimpulannya kita umat Islam dilemahkan secara halus melalui pemakanan kita .

Perhatian untuk ibu hamil. jagalah makanan anda untuk keselamatan janin atau bayi anda supaya dapat disemai kesucian diri nya dari makanan syubhah sejak awal lagi.

TANDA HALAL TERBARU





E-CODES /E-INGREDIENTS (NOTE: These emulsifiers are haram) :
-
Lapuran dari M.Anjad Khan Medical Research Institute United States.Menceritakan seorang kawanya bekerja sebagai pegawai di badan Pengawasan Ubat dan Makanan (POM)di Pegal Perancis.Tugasnya adalah mencatat semua barang makanan dan ubatan..

Mereka membuat kodifikasi bahasa untuk memasuki pasaran negara islam yang hanya diketahui oleh Badan POM sahaja, Orang awam tidak mengetahuinya.Lihatlah lebel semasa membeli . Jadilah pengguna perihatin.Pengambilan lemak babi ini menjadikan masyarakat sekarang telah hilang rasa malu,sukar di didik,terlalu kurang ajar dan suka kepada perkara-pekara yang meruntuhkan akidah ,kegiatan dosa besar seperti berzina ,pekerjaan haram seperti berjudi dan minum arak sangat berleluasa.

KOD numbers:E100,E120,E140,E141,E153,E160,(A)
E210,E213,E214,E216,E234,E252,E270,E280,
E325,E326,E327,E334,E335,E336,E337, E422,E430,E431,E432,E433,E434,E435,E436,E440,E470,E471,E472,E473,E474,E475,E476,E477
E478,E481,E482,E483,E491,E492,E493,E494,E495,
E542,E570,E572,E631,E635,
E904.


-------------------------------------------------------------------------------------
Mana-mana produk yang bertanda halal jika kandungannya telah diperbetulkan sila beritahu.Ini demi maruah seorang muslim.sila beri komen untuk di kongsi bersama.

__________________________________________
Perkataan "Contains alcohol" hanya di tulis kecil sahaja di belakang tin tersebut


MINUMAN BERKARBONAT ALAF BARU!!!

Carlsberg baru sahaja mengeluarkan dua produk minuman tin terbarunya bernama JOLLY SHANDY berperisa LEMON dan ORANGE
Malah corak dan warna tin  seakan  sama seperti tin minuman biasa F&N,Drinho, Yeos.
Minuman  INI  tak berkhasiat,
COKE  tidak bagus untuk kesihatan (KANDUNGAN GULA TINGGI, berasid,)
 pH dalam lingkungan 3.5, sangatlah beracun.

Air Kikapoo pula berasal daripada syarikat arak!
 Monarch Baverage.
Apa yang membimbangkan kita semua umat Islam ialah kemungkinan ia dipasarkan secara terbuka dan meluas sehinggakan ada nanti umat Islam yang terbeli minuman tersebut. .



Manakala Milo, Nescafe, koko krunch dan minuman Neslo, iaitu gabungan Nescafe dan Milo adalah sebahagian produk Nestle.
Dari rujukan : InMinds syarikat Nestle telah bekerjasama dengan syarikat pengeluar makanan dari Israel iaitu Osem Investment .

Kopi adalah antara minuman kegemaran Nabi Muhamad selain susu dan madu


KASUT YANG ANAK ANDA PAKAI ?.......CUBA PERHATIKAN  .....
----------------------------------------------------------------.-
NOTA RINGKAS;


Berhati-hati memilih kasut. 
Kasut ini diperbuat dari kulit babi; 
Tandanya terdapat tiga bintik


Anak akan menjadi bijak jika  sumber makanan  itu berstatus  Halal, Suci lagi Bersih.
Info lanjut.. klik disini
klik disini
Untuk info klik Gambar