Puan Hayati

Sunday, October 30, 2011

Sijil Halal JAKIM


Berikut adalah beberapa maklum balas dari JAKIM tentang status halal-haram restoran dan makanan :-

1. Restoran berikut telah mendapat pengesahan halal JAKIM :

1) McDonald

2) A&W

3) Secret Recipe

2. Restoran berikut telah ditarik sijil pengesahan halal JAKIM kerana gagal mematuhi syarat dan piawaian halal :

1) Victoria Station

2) Kam Lun Ta

3) Lotus Family Restoran

3. Restoran berikut tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM :

1) San Francisco Steakhouse

2) Chicken Rice Shop

3) Kiwi Express

Bagi minuman ringan keluaran syarikat F&N seperti Coke dan 100 plus telah mendapat pengesahan halal JAKIM

Bagi kuih bulan dan kuih bakul yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM adalah halal sebagai contoh yang dikeluarkan oleh syarikat KG Pastry atau Noraini’s Cookies dan lain-lain yang ada menggunakan logo halal JAKIM

kecuali kuih bulan dari Kam Lun Tai kerana telah ditarik balik pengesahan halalnya disebabkan berlaku perlanggaran syarat dan peraturan halal yang ditetapkan

2. Ayam segar yang dibungkuskan atas nama Farmbest adalah dikeluarkan oleh Syarikat Sin Mah Sdn Bhd, syarikat ini telah mendapat pengesahan halal JAKIM

3. Tentang mewarnakan rambut dari segi hukum syarak terbagi kepada :

i. Harus mewarnakan rambut dengan warna selain hitam. Warna hitam hanya harus bagi yang berpenyakit sahaja.

ii. Makruh mewarnakan rambut bagi orang muda.

iii. Haram mewarnakan rambut bagi orang yang terlalu tua.

iv. Haram mewarnakan rambut tanpa tujuan.

v Harus mewarnakan rambut dengan izin suami.

Dari segi bahan pewarna rambut yang ada di pasaran terbahagi kepada 2 jenis, yang mana kedua-duanya adalah halal dari segi bahan kandungan. Yang menjadi persolan adakah pewarna tersebut telap air atau tidak ? Pewarna rambut yang di pasaran biasanya akan tertulis pada kotak PERMANENT DYE atau SEMI PERMANENT DYE .

Mengikut kajian jenis yang Semi-Permanent Dye adalah jenis yang tidak telap air dan ianya tidak boleh dipakai oleh orang Islam. Begitu juga sebaliknya

JAKIM sendiri tidak pernah mengeluarkan sijil halal untuk produk pewarna rambut kerana ia dikilangkan di luar negara Untuk pengetahuan, JAKIM hanya akan keluarkan sijil halal untuk produk yang diproses di Malaysia sahaja .

4. Sehingga kini pengeluar makanan supplement dan produk makanan kesihatan yang telah berdaftar dengan JAKIM adalah syarikat Upha Kebanyakan makanan supplement dari syarikat Upha telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan telah dipastikan soft gel untuk kapsul yang digunakan adalah halal.

Produk jenama Blackmores, Solaray, Seven Seas, 21 Century tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM, kerana itu tidak dapat dipastikan kapsul yang digunakan itu walau pun didakwa bersumberkan lembu tetapi tidak diketahui sama ada lembu itu disembelih atau tidak Produk yang tidak mendapat pengesahan halal ini adalah kerana itu adalah produk import, maka pengedar dan pengeluar bertanggungjawab mendapatkan pengesahan halal dari badan Islam di negara asal produk tersebut diimport.

5. Restoran Dome dan seluruh rangkaiannya tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM, maka kerana itu tidak dapat dipastikan status kehalalan makanan dan minuman yang disediakan di restoran ini

6. Food court Suria KLCC

Soalan: Saya ingin tahu samada semua stall di food court Suria KLCC halal ? kerana tiada papan tanda yang membezakan gerai yang halal dengan yang tidak halal.

Saya juga ingin tahu samada semua restoran di Suria KLCC menghidangkan makanan yang halal (walaupun ada yang menjual arak ): Madam Kwan’s, Spring Garden, Rain Nudle House, Bukhara, Chillis, California PIzza, Kelantan Delights, Chakri’s Palace, Rotiboy Bakeshoppe, Auntie Anne’s Pretzels, Cinnabon, Al-Marjan , Bong Sen (Vietnamese) , Chinoz On the Park, Dome CafĂ©, Genki Sushi, Gloria Jean’s Coffees, House of Sudanese Food, San Francisco Steak House/Santini.

Jawapan: Gerai-gerai makan di Medan Selera di KLCC tidak ada yang mendapat pengesahan halal JAKIM termasuklah juga semua restoran yang disenaraikan itu

7. Baker’s Cottage telah mendapat pengesahan halal dari JAIS ( JabatanAgama Islam Selangor ), La Boheme tidak dapat dipastikan status halal kerana tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM. King’s Confectionery telah mendapat pengesahan halal JAKIM , Status makanan yang disediakan di Giant dan Tesco ada sebahagiannya yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM , manakala Jusco hendaklah merujuk kepada logo halal yang digunakan pada pembungkusan produk kerana Jusco tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM secara khusus

8. Kedai Bread Talk & Bread Story tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM

9. Sehingga kini JAKIM tidak pernah memberi pengesahan halal ke atas Restoran Burger King , maka dengan itu tidak dapat dipastikan status kehalalan produk yang dijual

10. Bagi produk Ramli Burger dan Ayamas , memang telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan kedua-dua syarikat ini sentiasa mematuhi peraturan halal JAKIM

11. Coffee Bean telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan telah dipastikan semua bahan yang digunakan adalah halal tetapi Starbuck memang tidak pernah memohon pengesahan halal JAKIM , maka tidak dapat dipastikan kehalalan bahan atau produk di tempat tersebut

Sumber;

Forward info from Majer Hussaien

Wednesday, July 27, 2011

Lemon Aneh

Buah Lemon adalah buah yang selalu keluarga kami beli ।Oleh kerana buah ini agak sukar didapati ,Keluaraga kami merancang untuk menanamnya sendiri. Empat tahun Lepas Suami membeli tiga beg benih lemon dari penjual yang menjual benih-benih pokok dibandar dan menanamya di tepi jalan bersebelahan rumah.Lihatlah aneh nya buah ini

Daun Lemon Aneh
Putik Lemon

Paling besar berukuran 6.5 in ( 17cm) panjang.. Bahagian hadapan berukuran garispusat 15 cm dan garispusat bahagian belakang 11.cm dan Beratnya 970 gm.Buah yang Sederhana berukuran 17 cm panjang. Bahagian hadapan berukuran garispusat 12 cm dan garispusat bahagian belakang 9.5cm Beratnya 620 gm

Limau atau Lemon ini tiada mempunyai isi .

Perbandingan dengan lada banggla/capsicum dan mug
Perbandingan dengan pensil.buah berbau Lemon .Isi daging seperti jambu tetapi takboleh dimakan.Untuk apakah sebenarnya ???................ spa barangkali

Sila Berikan nama limau ini. Adakah kacok dengan jambu batu tanpa biji ???...........

Tuesday, April 19, 2011

Educate Malaysians Typical Thinking (Benarkah Gaya Fikiran begini?)


Ramai yang tidak sedar bahawa rawatan terbaik adalah menjaga system imun tubuh. Ramai yang beranggapan bahawa penyakit boleh sembuh hanya dengan memakan ubat/drug. Mereka tidak meyedari bahawa mengambil ubat berdadah hanya menyorokkan simptom yang pada zahirnya elok sedangkan tubuhnya semakin teruk dan penyakitnya semakin parah.

Seperti yang kita ketahui, ubat tahan sakit seperti ubat pronstan mempunyai dadah yang jumlahnya selamat diambil tetapi pada jangka masa panjang memberi kesan /impact yang besar pada buah pinggang kita . Lihat pada sekitar kita sekarang ,Lihat kesihatan kawan-kawan yang menjadi penggambil setia ubatan demikian  (kecuali mereka yang mendapatkan rawatan alternatif tanpa dadah ).Adakah mereka bertambah sihat atau sebalik nya…… buat penelitian


Pusat haemodialisis telah tumbuh seperti cendawan . Bukan sahaja ubat yang menyumbang kepada kerosakan buah pinggang mereka malahan faktor pemakanan masakini dan persekitaran yang serba serabut/ stress menjadi kan juga satu faktor yang kuat.Apabila Fungsi buah pinggang tidak teratur lagi mulalah timbul masaalah tekanan darah tinggi dan penyakit jantung.


Biasanya waktu pesakit yang demam mendapatkan rawatan di hospital .Pihak hospital hanya letakkan ‘drip’ H2O dan seterusnya cuba untuk mengurangkan demam pada pesakit. Sebenarnya ,demam yang berlaku itu adalah kerana jangkitan virus dan kurangnya pertahanan system imun untuk cuba melawan virus tersebut. Perlu diingatkan jangkitan virus penawarnya adalah antivirus bukan antibiotic kerana antibiotic adalah untuk bacteria.

Bila kita minta pendapat orang ramai berkenaan ubat hospital,….??
Jawapannya ,……

(Hospital tu bagus system nya,caring..terutama bahagian kecemasan..-kelas dengan doktor terlatih. tetapi yang menjadi masaalah adalah ubatnya kerana ubat hospital dikawal oleh pihak Farmasi bukan doktor….Doktor memang ada kepakaran masing-masing tetapi bukan drug

Ada yang menjawab makcik tak tau pasal ubat ni..dokor bagi ….makan aje..
{Itu yang ada kes masaalah demam panas aje bila masuk wad tapi bila keluar wad …bermacam-macam drug yang dibekalkan …. ada darah tinggi, kencing manis,stress…kata makcik tu,..... satu hari makan 10 biji pil….?????. Patutlah makcik mengantuk aje....Sepatutnya selepas makan ubat lagi cergas…..)

Inilah orang Malaysia …fikirannya telah diracuni….kalau orang dulu makan herba atau jamu dari bahan keliling rumah ……okey, kerana tak ada dadah/drug...Inilah topik yang mahu dibincangkan sekarang... tentang pemikiran ;


Mereka-mereka ini terlalu sukar untuk berubah;terlalu ego, kekadang ada yang tunjuk pandai ; .....Cuba sekali-sekali bertanyakan kepada doktor…betulke dadah tu tak baik untuk kita.....???
Dengar pendapat Doktor ini ...

Kalau setahun pengambilan ubat dadah …mungkin tahap selamat tetapi bagaimana selepas 4? …5? Atau 10 tahun kemudian…??Apa akan terjadi dengan buah pinggang kita…??Boleh selamat dari kerosakkan??

Tahukah anda betapa besarnya peranan buah pinggang/kidney??? .Ia adalah satu-satunya organ dalam badan manusia yang kalau sudah rosak..tidak akan elok lagi..Oleh itu sesiapa yang ada penyakit ..kurangkan ..dos drug ,terutama yang berpenyakit asthma..darah tinggi..cancer..kencing manis..and Carilah rawatan alternatif.


Maka kajian yang dilakukan oleh para saintis dengan penemuan sains bersejarah ,penyelelidikan mencari satu penyelesaian yang diakui oleh para doctor untuk menggantikan peranan antibiotic dan alternative bagi ubat yang berlatar belakangkan dadah.

Link