Puan Hayati

Wednesday, February 27, 2008

Anda Tahu Halal Dan Haram ?

Bagaimana nak tahu ayam yang dibeli halal atau haram kerana logo halal ditampal kat plastik pembungkusan.? Kalau ada kepala ayam bolehlah diselidik lagi, jika telah siap di potong macamana?.
Untuk Langkah keselamatan , Belilah ayam dipasar yang memang ada penyembelihnya kat situ… Jika ragu-ragu……Jangan dibeli…..Ini kerana kes yang kita semua baca ………”Jadikan Teladan”

Bila keturunan umat Islam rosak, seperti tidak memikirkan halal dan haram.Hidayah Allah tidak dapat atau kata lain ,bantuan Tuhan tak datang, tinggallah umat Islam di dalam kelemahan.

Jiwa umat Islam yang sudah rosak tak akan dapat pimpinan dari Tuhan, hiduplah mereka sebagai haiwan. Kalau mereka hidup macam haiwan, akhirnya kehinaan akan datang.Dewasa ini banyak yang boleh dijadikan teladan: Sebagai contoh ada yang asyik sibuk dengan motivasi dan dakwah, sangkaan orang ramai, mereka berjuang untuk fisabilillah, tetapi yang sebenarnya mereka berjuang untuk hidup mewah.

Syabas kepada Plaintif ini, yang berusaha memperjuangkan keadilan.Semoga usaha murni ini mendapat hidayah Tuhan bagi menyelamatkan Umat Islam ._____________________________________________________________________________
PETIKAN AKHBAR - 20hb. FEBRUARI 2008

Timbalan Pengarah Jabatan Kebudayaan, Kesenian, Pelancongan dan Sukan, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Zainuddin Md Zin, memfailkan kira-kira RM5 juta terhadap tiga pembekal dan penjual ayam, termasuk Tesco Stores (Malaya) Sdn Bhd kerana menjual ayam yang tidak disembelih.

Plaintif juga memohon defendan untuk membayar ganti rugi am, ganti rugi teruk dan ganti rugi teladan yang bernilai RM5 juta kerana defendan pertama dan kedua berlaku khianat dengan membekalkan makanan berlogo halal kepada semua umat Islam.Beliau turut memohon mahkamah untuk menghalang ketiga-tiga defendan untuk menjual, mengedar, memasar atau menyebabkan produk itu berada di pasaran, dan meminta mahkamah mengarahkan ketiga-tiga defendan memohon maaf kepada semua umat Islam di negara ini berterusan selama tiga hari di muka hadapan akhbar utama bahasa Melayu dengan menanggung segala kos perbelanjaan.

Dalam writ saman berkenaan, beliau juga mendakwa defendan pertama gagal memastikan keadaan ayam yang dihasilkan tidak disembelih mengikut Syara’ (ayam yang dibeli tidak halal kerana urat leher ayam yang disembelih itu tidak putus ) dan tidak prihatin serta sensitif kepada kehendak umat Islam.

Defendan kedua pula didakwa secara cuai menyelia pengeluaran produk yang berlogo halal pada bungkusan itu, manakala defendan ketiga gagal melakukan sebarang pemeriksaan bagi memastikan keselamatan halal produk itu sebelum dipasarkan.____________________________________________________________________________________
PETIKAN AKHBAR BERITA HARIAN
3 pembekal ayam tak sembelih disaman - Oleh Fatin Hafizah Mohd Shahar

No comments: