Puan Hayati

Monday, March 24, 2008

Bagaimana Mencari Yang Halal ?.Mencari yang halal dan menjauhkan yang haram dalam makanan adalah wajib kepada semua orang Islam, Selalulah perhatikan bagaimana makanan yang akan kita makan itu .Bagaimana cara pembuatan nya? . Makanan akan menjadi darah dan akan masuk kedalam hati kita. Insan yang mempunyai hati yang bersih akan mudah dididik dan akan rajin menunaikan solat serta beramal soleh .

Pekara utama yang perlu dilihat jika ingin makan diluar, seperti restoran atau di kedai , hendaklah diperhatikan logo kedai. Pernah saya keluar Negara melihat kedai seperti kedai orang Islam , Penyambutnya bersongkok dan berkain pelikat. Tetapi alangkah terperanjatnya apabila melihat signboard dipintu tentera tertulis “restaurant babi panggang”. Begitu juga halnya dengan kedai mamak , tersilap haribulan termasuk kedai Berbangsa India, Melihat tokong yang besar dikaunter berbayar barulah terperasan.Bagaimana jika petunjuk ini tak nampak dimata? Awasilah… Beringat.lah…

Perhatikan juga tukang masak dan pelayan kedai itu. Sekiranya Nampak tak menyenangkan dari segi kebersihan lahiriah , elakkan.Sekiranya tukang masak moden berambut dye…pastikan kalau dibasuh air boleh menebusinya, jika tidak …bermaana solatnya tak sah kerana mandi wajibnya tak sah. Air tangan nya memasak makanan itu? Carilah kedai orang yang menunaikan solat kerana dalam penyediaan masakan ,setiap kerja diiringi dengan selawat dan bacaan Bismillah
. Makanan lebih berkat.

Bagi pengemar masakan menggunakan telur, risik kepada tukang masak tersebut , samada telur itu sudah dibasuh dahulu sebelum digunakan. Jika ia senyum atau ketawa bermaana tiada, jadi janganlah makan..Tukang masak yang pegang telur dan kemudian nya menarik mee atau tepung, bermaana najisnya berpindah ke makanan itu.Makanan bernajis tidak suci lagi . Adakah ia halal?. Apakah makna suci dan bersih dalam Islam?

Panduan untuk mencari yang halal , carilah yang ada tanda HALAL Jakim. Tak perlu risau siapa yang buat. Namun begitu sejak kebelakangan ini, logo itu tak menjamin juga.Oleh itu gunakan “instinct”. Jika ada rasa ragu-ragu , tinggalkan.Takut dan dikuatiri makanan itu adalah “syubbah “. Halal dan Haram semua telah mengetahui dengan jelas tetapi perkara “syubbah “agak mengelirukan .Mengikut Para Ulama , mereka berpendapat bahawa ianya lebih cenderung ke arah Haram berbanding Halal . Oleh itu berbanyaklah lah kita menelitinya sebelum menjamahnya.

Allah menyuruh kita memakan makanan yang halal dan baik. Ini bermakna halal saja tidak cukupi. Ini bemakna jika sekadar ada tanda logo halal saja masih belum memadai .Kita perlu juga melakukan penyelidikan tentang kandungan makanan itu. Adakah ianya baik ? Kaji juga baik yang macam mana ? Dari segi apa yang dikatakan baik itu ?
Kaji kandungan makanan dan kesihatan kita adakah bersesuaian?. Orang yang berpenyakit darah tinggi kena kurangkan garam. Orang yang berpenyakit kencing ,manis kena kurangkan gula dan kabohaidrat. Kanak –kanak perlu makanan yang berperotin tinggi dan kaya dengan kalsium untuk pembesaran . Kena kaji lebel makanan , sebagai orang yang pintar kita mesti bijak menguruskan kesihatan diri untuk mencapai tahap kesihatan yang sangat sihat.

Badan yang sihat akan lahirlah pemikiran yang bernas . Idea menuju kecermelangan hidup akan sentiasa diperolehi.Lahirlah insan yang sihat fizikal,mempunyai kebersihan rohani dan memiliki tatasusila yang paling dituntut dalam Islam.Insan beradab-sopan, insan yang taat kepada kedua ibu –bapa, insan yang pandai bergaul dengan masyarakat, Insan yang pemurah dan penyayang dan banyak lagi sifat-sifat terpuji akan dapat dicapai hasil dari makanan yang baik.

No comments: