Puan Hayati

Tuesday, September 23, 2014

Apa Yang DIkatakan Halal Makanan Itu?


TAKRIF MAKANAN HALAL MENURUT Al-Quran dan Sunnah

1. Makanan halal hanya boleh dikatakan halal apabila yang membuatnya terdiri Dari kalangan umat Islam itu sendiri. kerana orang-orang bukan Islam tidak tahu makna HALAL terutama mereka tidak mengerti apa itu Allah dan Rasul. Tiada diniatkan kerana Allah semasa ia dibuat,. Tiada dimulakan dengan Bismillah. Mengenyangkan tapi tiada berkat.

2. Skop makanan HALAL itu bukan sekadar memakan makanan tersebut, tetapi juga mengambil RUH ISLAM dari pengusaha makanan tersebut! Tetapi kalau pengusaha/pembuat itu orang kafir,maka pastinya RUH KAFIR itulah yang diambilnya…. Kalau mereka sendiri tidak HALAL dan SUCI, bagaimana makanan yang mereka buat boleh diketagori HALAL???? Mereka tidak Tahu HUKUM THOHARAH ; jenis air yang boleh dan tidak boleh digunakan; mana satu najis kecil / besar . - mereka ini tidak tahu status HALAL atau  SUCI dari segi AGAMA ISLAM kerana mereka tidak mandi hadas/junabah,

 HADAS , erti kata lain adalah NAJIS tidak SAMAK kalau pegang anjing / babi ,
Bagi mereka pegang tidak mengapa - macam pegang kucing saja. Adakah anda terfikir......????
Peluk cium anjing sebelum buat makanan , bancuh tepung buat kek/roti, biskut

3. Dalam Islam, makanan dan minuman bukan saja berperanan untuk keperluan jasmani. Makanan juga berperanan untuk membentuk rohani seorang Muslim supaya menjadi manusia yang berwibawa. Tiada nur Islam yang boleh merubah hati.

Apabila CAHAYA KEKUFURAN (keingkaran) ini melimpah masuk ke dalam makanan yang dimakan, maka akan membiaklah BENIH-BENIH KUFUR di dalam diri tersebut. Maka dari saat itu bermulalah penentangan terhadap Perintah dan Larangan Allah dan Rasul sedikit demi sedikit. Bermula dari kanak-kanak sehinggalah dewasa.

4. Kita akui bahawa jasmani memerlukan makanan tetapi bukan dengan cara yang berlebihan sehingga boleh menjejaskan kesihatan badan. Badan memerlukan makanan sekadar untuk kekuatan fizikal dan mental. Lantaran itu Rasullah s.a.w mengajar umat manusia cara untuk memenuhi keperluan fizikal bukan menurut nafsu dan berlebih-lebihan.

6. Sumbernya diragui. Setiap makanan mempunyai Mhz - atau Gelombang .Makanan mempunyai gelombang yang berbeza. Makanan yang segar lebih tinggi gelombangnya daripada makanan kering. Makanan dalam tin mempunyai kosong gelombang dan tiada manafaat langsung. Madu umpamanya mempunyai gelombang sehingga 250Mhz. Lagi tinggi Mhz pada makanan tersebut adalah terlebih baik buat tubuh badan manusia.

  Apabila gelombang asli (makanan) bertemu dengan cahaya (nur) agama Islam , maka ia akan menghasilkan satu bentuk dinamik yang dipanggil "RELUNG CAHAYA". Relung cahaya ini akan menghasilkan impak yang memberi bekas pada hati, lidah dan anggota manusia sehingga merubah dari gelap kepada NUR.


Buku biologi, buku pemakanan mengkaji bahawa untuk mendapat vitamin B dan menambah darah ,kita digalakkan untuk memakan hati haiwan dan hati ayam.......tetapi sebenarnya Nabi kita tidak menggalakkan pemakanan organ dalaman.

KENAPA ???
Kerana MMEMAKAN HATI AYAM BOLEH MELEMBABKAN OTAK.

TAHUKAH ANDA  ...???  
HATI merupakan organ dimana semua toksin akan dikumpulkan dan dineutralkan.
 kepekatan toksin adalah tinggi di hati ayam. SANGGUP KITA makan toksin tersebut serta MEMBENGAPKAN otak kita ...........

Islam telah pun menetapkan makanan yang halal dan yang haram. Makanan halal boleh dijelaskan sebagai sesuatu bahan makanan yang suci dan baik (halalan tayyiba) di samping ia tidak melanggari syariat Islam sewaktu mendapatkannya, menyediakannya dan menggunakannya.

Ini selaras dengan firman Allah yang bermaksud: Maka makanlah makanan yang halal (suci) lagi baik daripada rezeki yang telah diberikan Allah kepadamu dan bersyukurlah di atas nikmat Allah...(an-Nisa': 14)Arak, khinzir dan anjing adalah contoh makanan yang majoriti umat Islam mengetahuinya sebagai benda yang haram.

Al-Quran telah menggariskan panduan tambahan bagi menentukan sesuatu makanan itu haram atau dilarang Islam. Ini berdasarkan firman Allah yang bermaksud:
" Diharamkan kepada kamu (memakan) bangkai, darah, daging babi, binatang-binatang yang disembelih kerana yang lain dari Allah, yang mati tercekik, mati dipukul, mati jatuh, mati ditanduk, yang mati dimakan binatang buas, kecuali yang sempat kamu sembelih dan yang disembelih atas nama berhala serta (diharamkan) kamu menilik nasib dengan anak panah. Yang demikian itu adalah perbuatan fasik." (al-Maaidah: 3)

Bab halal dan haram telah diperjelaskan dengan begitu nyata dalam Al-Quran. Setiap sumber makanan, sumber pendapatan, bahan keperluan harian, cara penyediaan makanan dan sebagainya, wajib halal. Dalam Islam tidak ada istilah 'Separa Halal', 'Separuh Halal' atau 'Gred Halal dengan 3 Bintang' atau sebagainya. Setiap bahan dan sumbernya perlulah 100% halal malah suci dan baik dan tidak menimbulkan rasa was-was atau keraguan mengenai status halalnya.

Ini kerana setiap sumber yang haram akan menjadi darah daging dan akan menjejaskan amalan, doa dan personaliti dalaman dan luaran seseorang.Justeru, umat Islam juga perlu prihatin kepada aspek penyediaan makanan agar makanan tersebut dapat dipastikan halal sedari proses awalnya merangkumi penternakannya atau penanamannya, penyembelihan dan penyediaannya hinggalah ia dijamah ke mulut sebagai halalan tayyiba sepenuhnya.

Makanan halal akan menjadi darah dan masuk ke hati kita. Hati yang bersih mudah dididik dan beramal soleh. Jagalah makan kita, janganlah makan dikedai orang yang tidak solat, 

Info menyatakan bahawa Nabi Musa diberitahu bahawa air hujan yang jatuh menitis dari bumbung rumah orang tidak solat adalah lebih hina daripada air kencing anjing hitam, bayangkan kalau orang ini menyediakan makanan dari air basuhan tangannya, dan bagaimana pula kalau MEREKA ITU orang  YANG belum  MEMELUK ISLAM
 Fikir2 dan praktikkan

1 comment:

Anonymous said...

Hello friends, its impressive post about educationand fully defined, keep it up all the time.