Menilai sesuatu itu biarlah dengan ILMU. MOGA HIMPUNAN INFO INI BERMANAFAAT DALAM MENCARI apa yang TERBAIK,SUCI LAGI HALAL . Sayangi Diri dan Keluarga.
Wednesday, September 26, 2007
Memilih Sayuran
Pilih sayuran berdaun yang segar dan berwarna hijau
Golongan jenis kekacang seperti kacang panjang,kacang buncis,bende ,tauge, lihat perubahan warnanya. Cari yang segar dan tidak lebam
Jenis buah seperti tomato,peria,terong, cili, kentang,jagung.Lihat disekelilingnya. Pilih yang tiada lebam,batang yang masih segar bagi cili dan jagung, pilih tomato dan cili yang bebas dari serbuk putih yang melekat dibuah dan jika pilih kentang,cari yang bersih tiada tunas dibuahnya.Tunas buah menunjukkan Kentang itu tinggi bahan "puren" yang meyebabkan gout
Sayuran berwarna kulit yang terang sangat digalakkan.Sayuran mengandungi serat yang tinggi,mudah di hadam dan baik untuk usus.Sayuran juga banyak mengandungi karotena dan antioksida yang dapat menjauhi penyakit kanser,tekanan darah tinggi dan penyakit jantung.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
It's remarkable to pay a visit this site and reading the views of all friends
on the topic of this paragraph, while I am also zealous of getting familiarity.
Post a Comment