Puan Hayati

Wednesday, September 26, 2007

Memilih Sayuran


Pilih sayuran berdaun yang segar dan berwarna hijau

Golongan jenis kekacang seperti kacang panjang,kacang buncis,bende ,tauge, lihat perubahan warnanya. Cari yang segar dan tidak lebam

Jenis buah seperti tomato,peria,terong, cili, kentang,jagung.Lihat disekelilingnya. Pilih yang tiada lebam,batang yang masih segar bagi cili dan jagung, pilih tomato dan cili yang bebas dari serbuk putih yang melekat dibuah dan jika pilih kentang,cari yang bersih tiada tunas dibuahnya.Tunas buah menunjukkan Kentang itu tinggi bahan "puren" yang meyebabkan gout

Sayuran berwarna kulit yang terang sangat digalakkan.Sayuran mengandungi serat yang tinggi,mudah di hadam dan baik untuk usus.Sayuran juga banyak mengandungi karotena dan antioksida yang dapat menjauhi penyakit kanser,tekanan darah tinggi dan penyakit jantung.

1 comment:

Anonymous said...

It's remarkable to pay a visit this site and reading the views of all friends
on the topic of this paragraph, while I am also zealous of getting familiarity.